RSS

Gurķu relišs jeb gurķu zapte

13 Jan

IMG_4430Pirmo reizi kaut ko tādu pagaršoju Narvesen hotdogā. Uzreiz sapratu, ka tas ir kaut kas labs, bet neaizdomājos, ka varētu arī pati mēģināt līdzīgu savārīt. Vienā no pagājušā gada Dienas Ēdienu numuriem kā reizi bija recepte un, vēl papētījusi interneta resursus, pagatavoju savu pirmo gurķu zapti, kas smalkajā stilā sauktos gurķu relišs. Jāsaka gan, ka par īsti acīm baudāmu to nosaukt nevar, bet garša ir tieši tas, kas vajadzīgs, lai atdzīvinātu gan hotdogu, gan burgeri.

2 vidēja izmēra gurķi, 4 seleriju kāti, 2 sīpoli, 35g rupjā sāls, 200g cukurs, 1 ēd.k. milti, 1 tk kurkuma, 1tk malts ingvers, 150ml etiķis, 1/2gl ūdens

Gurķus, sīpolus un selerijas kātus sagriež sīkos gabaliņos, pārkaisa ar sāli, noslogo un atstāj uz nakti atsuloties. Nākamjā dienā notecina un nospiež lieko šķidrumu.

Katlā uzsilda etiķi ar ūdeni, iemaisa cukuru, miltus, kurkumu un ingveru. Maisa līdz masa viendabīga, pievieno pārējās sastāvdaļas. Masu vāra līdz sāk vārīties, tad samazina karstumu un lēnām karsē ~20-30min. Ja šķiet, ka masa sāk kļūt daudz par biezu, var pieliet nedaudz nospiesto sulu.

Kad masa ir tīkamā biezumā un izkarsusi, to pilda tīrās burciņās, aizvāko, apgāž uz vāciņa, apsedz (es lietoju guļammaisu) un atstāj atdzist. Ledusskapī droši var stāvēt vairākus mēnešus.

About these ads
 
4 komentāri

Posted by uz Janvāris 13, 2013 in Eksperiments, Konservējumi un marinējumi, Uzkodas

 

4 responses to “Gurķu relišs jeb gurķu zapte

  1. Mēnessmeitēns

    Janvāris 13, 2013 at 20:15

    Šo noteikti pamēģināšu! :)

     
  2. Ēriks

    Februāris 13, 2013 at 18:53

    SKādi gurķi nepieciešami – svaigi vai skābi?

     
    • ezz

      Februāris 14, 2013 at 16:05

      Svaigi. Visā tajā “mērcē” tie ļoti labi sakožas un samarinējas.

       
  3. zaķis

    Augusts 5, 2013 at 17:15

    Un kas ir `2 vidēja izmēra gurķi,`? Man ir 33kg ar gurķiem :D

     

Atstāj atbildi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 319 other followers

%d bloggers like this: